Tord Skonnord 50-tallet og Bjørnepatruljen

50-tallet og Bjørnepatruljen


I jubileumsheftet vårt forteller Tord Skonnord om sin tid som speider på 50-tallet. Han er født i 1943, og overtok som peff i Bjørn på midten av 50-tallet.

Den gang var det (selvsagt) en ren guttetropp. Det var utenkelig og uhørt for gutter og jenter å dra sammen på tur. ” Det var en gang det var booket feil slik at det kom jenter til Sterkerud mens vi var der. Det ble jo nesten panikk. Nå husker jeg ikke hvem av oss som måtte gå slukøret hjem” fortalte han til festskriftet vårt i 1955.

Han fortalte at speiderne var på Sterkerud nesten hver helg om vinteren for å servere kakao og boller til de som var på skitur. ”Jeg tror nesten Sterkerud var like viktig for oss som Speiderhuset er for dere”. Tord husker bare at han lå ute en eneste gang ved Børtervann. ”Vi var late og bygget for liten huk. Så begynte det å regne og vi ble våte.. Vi brukte helst telt”. ”Forfatteren Kjell Haug var troppsleder, og lærte meg å se naturen. Han var full av historier og påfunn, han var en fin troppsleder. I ettertid tror jeg det beste ved speideren var at jeg lærte flere praktiske ting som jeg fortsatt kan få brukt for, sånn som førstehjelp, o g ikke minst hvordan jeg skal unngå å gjøre gale ting i naturen”.

”Uniformen var viktig. Jeg husker hvor stolte vi var da vi ble peffer og fikk fløyte i snor på skjorta”, fortalte Tord. Men la til ”– Det der med at det skulle være så ordentlig da jeg var speider skal du ikke være så opptatt av. Jeg tror det har svingt til alle tider. Det avhenger vel av hvem som er leder. Speideren har tilpasset seg samfunnet.”